Protesty odstartovala reakce na zdražení jízdného v Riu a po nepřiměřených policejních zákrocích se protesty rozrostly po celé zemi. Důvodem k nepokojům není totiž jen zvýšení jízdného, ale celá současná politika vlády, která soustředí své finance na přípravy mistrovství světa ve fotbale v roce 2014 a olympijské hry v roce 2016. Daně v Brazílii jsou velmi vysoké, ale i přesto se země stále potýká s nedostatkem financí ve školství a zdravotnictví.

Stejně jako nyní v jižní Evropě nebo před třemi lety na Blízkém východě jsou jádrem protestů mladí, často vysokoškolsky vzdělaní lidé, pro které je současná ekonomická situace neúnosná. S rostoucím odporem k připravovaným sportovním megaakcím lidé volají po investicích do sociálních služeb a konci vysoké míry korupce.

Protesty mají ale také mnohem hlubší dopad na pozici Brazílie ve světě. Šestá největší ekonomika světa je jednou z nastupujících světových mocností BRIC. Současně s rostoucí ekonomikou také roste její politická síla. Brazílie už dlouho usiluje o křeslo v Radě bezpečnosti, upevňuje svou vůdčí roli v několika mírových misích OSN a je významným hráčem Světové obchodní organizace. Také představuje regionálního lídra, který je nejen nejvlivnější hráč nesilnějšího ekonomického uskupení MERCOSUR, ale také zakladatelem celoregionálního uskupení UNASUR a Jihoamerické rady bezpečnosti.

Právě tato regionální síla představuje základ pro její mezinárodní důvěryhodnost. Příkladná vnitřní sociální stabilita, ekonomický růst a zvyšování životní úrovně jsou jedním z argumentů pro vůdčí roli Brazílie v Jižní Americe, ale to vše může být nyní ohroženo.

Plánované sportovní akce mají být tou největší zkouškou pro Brazílii a sloužit jako důkaz její stability, ekonomické síly a sounáležitosti s mezinárodní elitou. Ale možná si Brazílie vzala moc velké sousto. Když v roce 2007 země vyhrála fotbalové pořadatelství a později i to olympijské v roce 2009, spíše než radost převládala u Brazilců skepse a pragmatismus. To, že Brazílie není na takové akce ještě připravená, se začíná projevovat již nyní.

I přes oslňující ekonomické výsledky za posledních deset let nemusí být situace tak skvělá. Současné protesty jsou minimálně alarmující a upozorňují na komplexní problémy v zemi od korupce přes sociální nerovnost až k policejní brutalitě. Je možné, že se za zástěrkou rostoucí ekonomiky a nové mezinárodní velmoci ukrývá nestabilní sociální situace. Proto ani nové snížení onoho jízdného tuto vážnou situaci neodvrátí.

Brazílie má všechny potřebné atributy k tomu, aby se opravdu stala skutečnou světovou velmocí, avšak možná se snaží tento proces příliš uspíšit. Vláda Dilmy Rousseff ví moc dobře, jak důležité pro zemi budou nejen následující tři roky, ale také následující kroky k uklidnění a stabilizaci situace.